VUCUDUN AMARTİSÖRLERİ

 

Ertan HATİPOĞLU

Marmara Üniversitesi B.E.S.Y.O. Öğretim Görevlisi

 

   Sporcular için ayak bileği vücudun yele temasını sağlayan önemli eklemlerden biridir. Özellikle atletizmde  her salisenin ve santimetrenin önemli olduğunu  göz önüne alırsak vücudun “amortisörleri” olan bileklerinin performansının ne denli önemli olduğunu anlayabiliriz.

 

   İstatistiksel olarak bir futbolcu 90 dakika içersinde 7-8  km  mesafe kat etmektedir. Bu mesafe yaklaşık olarak 6 bin adıma denk gelir.Uzun süren ve sürat gerektiren eforlarda başarı büyük ölçüde dış dirençlerin (sürtünme, sportif  malzeme,hava v.b)    azlığına bağlıdır. Ayak bileğinin yerle olan temas süresi uzadıkça sürtünme süresi arttığından hızlı hareket etme yeteneği ile beraber  enerjinin ekonomik kullanımı ve dayanma süresi azalır. Daha az sürtünme ile enerji daha iyi tasarruf edilir, hareketler daha hızlı ve uzun süreli yapılır. Buda her sporcu  için bir avantaj demektir.Beş bin  (5000) metre koşan bir atletin adım sayısı yaklaşık 2600-2650’dir. Ayak bileğinin yeterince güçlü olmaması halinde her adımda kaybedilen 0.01 saniye, saliselerin önemli olduğu bir yarış boyunca 26 saniye gibi telafisi mümkün olmayan bir sonuca ulaşabilmektir.

 

    Bir başka   çarpıcı örnekte 100m koşan bir sprinter yarış boyunca yaklaşık 50 adım atar.Bu 50 adım boyunca aynı hatadan kaybedilen 0.01 saniye 100 metre sonunda 0.5 saniyelik bir kayba neden  olur.10.50  saniye koşabilecek bir atletin 11 saniye ile  yetinmesi sporcunun binlerce atletin gerisinde kalmasına sebep olur.

 

   Maraton koşucularında aynı hatadan oluşan kayıplar dakikaları bulmaktadır. Mevcut enerji stoklarını gereksizce tüketmenin yanı sıra yüzlerce atletin gerisince kalması da kaçınılmazdır. Uzun atlayıcılar zayıf ayak bilekleri sebebiyle yatay sürtünmeyi kazanamamaktadırlar. Bu sorunu daha güncel bir örnekle tanımlamak gerekirse bir aracın beygir gücü ne kadar yüksek olursa olsun onun gücü aslında lastiklerinin kalitesine ve hava basıncına bağlıdır. Konumuzun aslında ana fikride budur. Bir atletin antrenman seviyesi ne olursa olsun performansı ancak ayak bileklerinin performansı kadardır.

 

   Sorunu tespit ettikten sonra çözümü için neler yapılmalı birazda ondan bahsetmek gerekir. Günümüz antrenman bilimi içersinde size sunacağımız hareketlerin bir çoğunun, genç atletlerin hazırlık dönemlerinde yapıldığını görmekteyiz. yeni atletlerin bacaklarını aşağıdan-yukarıya doğru güçlendirme prensibi ile inşa edilmesine dikkat etmek gerekir. Bununla birlikte ayak tabanlarına önem verilmeli, antrenmandan sonra sporcularımızı sıkça özel yapılmış değişik yüzeyli  mini parkurlarda çıplak ayakla yürütmeliyiz.bu şekilde sporcunun  ayak tabanları güçlenmiş olur, doğal bir masaj etkisi oluşur ve psikolojik açıdan rahatlama gerçekleşir.

   Elit atletlerde aşağıda verilen hareketlerin büyük bölümü ağırlaştırılmış şartlarda uygulanması istenir. Unutulmamalıdır ki elit atletlerde performans artışı ancak ağırlaştırılmış şartlarda gerçekleşir.  

 

      Uygulayabileceğimiz aletli ve aletsiz iki grup egzersiz aşağıda  verilmiştir.

  

     a)Aletsiz Hareketler

       

       1.Her yöne parmak ucu yürüyüşler

       2.Çömelik parmak ucu yürüyüşler

       3.Ayağı içe dışa basarak yürüme

       4.Topuk üzerinde yürüyüşler

       5.Yanlara sıçrama

       6.Engebeli arazide koşular

       7.Kumda,tarlada ve derin olmayan suda koşular

       8.Tek ve çift ayak kanguru sıçramaları

       9.Engel üstü dikey sıçramalar

10.Merdiven ve dikey sıçramalar

11.Tek ayak Kafkas sıçraması

12. Çift ayak Kafkas sıçraması

13.Oturarak gergin bilek çevirmek

 

 

b) Aletli hareketler

1.İple tek v çift ayak sıçrama

2.10-20  kg barla göğüs önce çift kol itme

3.Halter ile makas (yatay ve dikey yönde)

4.Jimnastik merdiveninde bir ayağa ağırlık takarak  yapılan tırmanmalar

5.Oturarak lastik tara bantlar ile  bilek egzersizleri

6.jimnastik merdivenine sıçrayarak ayak değiştirme

7.Jimnastik merdivenine  parmak dayayarak topuk indirme kaldırma

8. her iki eldeki ağırlıkla bileklerden dikey sıçramalar

9.Engel üzerinden çift ayak yada tek ayak sıçramalar.

 

          Yayına hazırlayan : Mahmut KURTOĞLU